Followers

Wednesday, February 2, 2011

Cerpen-Pahlawan Buntung (Sumber:BPK-KPM)

Sinopsis

Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Hal ini menyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang, orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. Selepas itu, Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat.

Tema

Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian.

Persoalan

1.Persoalan kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa
kesusahan hidup.
2.Persoalan keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh.
3.Persoalan kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan.
4.Persoalan mengenang jasa tokoh yang telah berjasa.
5.Persoalan berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup.
6.Persoalan hormat kepada warga tua atau warga emas

Watak dan Perwatakan

Pak Hussain
•Berusia 60 tahun
•Dahinya berparut dan kaki kudung (terkena serpihan bom)
•Berpakaian sederhana (keperibadian desa – suci murni)
•Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun. Pak Hussain telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat.
•Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun. Pak Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau – racau.
•Berjasa kepada orang –orang kampong. Pak Hussain dengan berani telah memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung.

Watak Sampingan
1. Khalid
•Anak Pak Hasan
•Menghormati pak Husain. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikap Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung

No comments:

Post a Comment